top of page
70222357_737681116682519_901271118384044

        Visul reprezintă un proces psihic al visătorului,o formă de îndeplinire a dorințelor,de cele mai multe ori irealizabile în viața reală,care ne ajută  să procesăm informații și să  explorăm propriile nevoi emoționale . Când dormim,creierul conștient își slăbește controlul și astfel putem procesa idei și sentimente pe care în mod normal le împingem în străfundurile minții.Nu toate visele au o semnificație aparte deoarece ele pot fi influențate de discuțiile,gândurile,imaginile văzute pe parcursul zilei sau înainte de a adormi.Creierul stochează în memorie informațiile din viața de zi cu zi,sortându-le pe cele care sunt utile.Conform acestei idei,creierul se străduiește să asimileze idei și să rezolve probleme în timp ce noi dormim. Visul este strâns legat de simboluri care reprezintă o parte din noi,ele fiind inima vieții imaginative,căci scot la iveală secretele inconștientului,oferind noi perspective asupra necunoscutului și infinitului.

        Tiparele de somn:

        De-a lungul timpului s-au descoperit foarte multe lucruri despre undele electrice din creierul uman.Ritmul cerebral se modifică odată cu intrarea în diferite stări de conștiință.

         Tipuri de unde cerebrale:

  • Beta- ritm normal al creierului când suntem treji

  • Alfa- ritm lent,când suntem relaxați,puțin somnoroși(ascultăm muzică,înainte de a adormi,când visăm cu ochii deschiși)

  • Tetha- ritm mai lent decât alfa,atunci când alunecăm în brațele somnului

  • Delta- cel mai lent ritm,somn profund

        Somnul REM(mișcări oculare rapide)- cercetătorii spun că în acest somn apar visele.Acesta apare la aproximativ 90 de minute după ce am adormit.Undele cerebrale își întețesc ritmul,pulsul,respirația se accelerează,creierul este activ,dar mușchii rămân relaxați.Acest somn apare de 4-5 ori pe noapte.​

        Analizarea unui vis:

        Este important să vedem dacă visul are vreo legătură cu viața cotidiană(ce ai vorbit,ce film ai văzut,ce s-a întâmplat pe parcursul unei zile) ceva care ți-a rămas în minte din ziua respectivă.Dacă există o legătură între vis și ceea ce s-a întâmplat pe parcursul zilei atunci trebuie să știi că mintea ta procesează informațiile,păstrează ce este util în memorie iar restul este eliminat.

​        Ce trebuie să analizezi :​

  • locul și ambianța(ai visat o plajă ,te gândești dacă ai văzut o reclamă,dacă ai vorbit despre acest lucru ,în acest caz inconștientul îți transmite că ai nevoie de vacanță,de relaxare).

  • oamenii-trebuie să afli daca ai o relație cu oamenii din vis(visezi o asistentă=autoritate,îngrijire strictă,este important dacă ai cunoscut pe cineva care este așa sau poate fi un aspect al personalității tale)

  • simbolurile pot însemna lucruri diferite pentru oameni diferiți,pot fi simboluri accidentale care au semnificație personală și individuală ,simboluri convenționale care au semnificație similară pentru multi oameni(mașină,călătorie) și universale care au o semnificație comună tuturor oamenilor(soare care reprezintă lumina,căldura).Simbolurile nu sunt neapărat obiecte, ele pot fi culori,cifre,anotimpuri,litere etc.(ai fost la muzeu și ai văzut amfore romane,visezi noaptea aceste amfore cu miere în ele- ce semmnifică vasele de lut pentru tine,dar mierea?!ai nevoie de dulceață în viața ta?)

  •  sentimente- în timpul visului,starea ta emoțională s-a schimbat?​

        Visul este o oglindă care îți arată ce gândești și simți cu adevărat.Pentru a-l înțelege este imprtant să te înțelegi pe tine .Felul în care simțim în vis este uneori mai important decât conținutul visului,daca există emoții la care nu te așteptai este important să afli dacă nu le reprimi în viața reală .

Inconștientul prezintă idei sub formă simbolică,simbolurile pot fi obiecte,culori,anotimpuri,jocuri de cuvinte,fenomene ale naturii,animale etc.

  • Energia culorilor-starea de spirit poate fi influențată de culori,este important să poți să îți faci propriile asocieri de culori,să te gândești la persoane cunoscute și la culorile lor preferate ,să asociezi expresii care conțin culori(vezi roșu de furie,galben de invidie etc).Dacă o culoare apare frecvent în vise,folosește-o cât mai des în viața de zi cu zi,deoarece fiecare culoare poartă o energie care te poate influența într-un anumit moment al vieții(roșu-pasiune,furie;albastru-calm;verde-viată;galben-căldură;iubire,alb-puritate)

  • Anotimpurile-toți avem amintiri înrădăcinate în psihicul nostru .Ele pot fi cicluri ale nașterii,morții,creșterii,odihnei.Dacă anotimpul este important în visul tău ,vezi dacă nu are legătură cu un ciclu al vieții tale prin care treci:

                - ​primăvara:renaștere,inocență,intuiție,copilărie,noi dezvoltări,idei sau alte direcții în            viață,un nou început.

                 - vara:zile lipsite de griji,relaxare,veselie,bucurie,totul se coace,se                                         dezvoltă,tinerețe.energie,vigoare,putere,proiecte încununate de succes                  

                 - toamna:culesul roadelor după o muncă susținută,apropierea de sfârșitul unui                     ciclu,evaluăm ce am învățat,ne bucurăm de ce am acumulat,lăsăm trecutul în                                 urmă și mergem mai departe, reprezintă  etapa de maturizare în viața unui adult.

                 - iarna:ne întoarcem spre contemplare,energiile sunt atrase înăuntru către sine,e                   vremea să fim cu noi  înșine,conștientizarea interioară și evoluție spirituală.

  • Fenomene ale naturii

           -ploaia:purificare emoțională;îndepărtează și curăță lucrurile pe care le-am                                 terminat,lăsându-ne proaspeți și înviorați​

          -zăpadă:prospețime,un start nou,o pagină albă

          -gheață:ceva care te blochează,te ține pe loc,poate reprezenta un pericol(aluneci pe gheață)

          -vânt:împrăștie lucrurile,produce schimbarea,dacă este foarte puternic(uragan)lucrurile ți-         au scăpat de sub control

          -furtună:primejdie,amenințare,vulnerabilitate,iar lucrurile din jur sunt imprevizibile

          -nori și ceață:ceva nu îți este clar

          -curcubeu:bucurie,sărbătoare în viață

          -soare:fericire,pace,forță interioară

          -inundație:emoții scăpate de sub control,reprimarea sentimentelor

  • Animale: 

          - pisică: independen​ță,energie feminină,ființă misterioasă,distantă

          - câine: prieten fidel,de încredere,supus,dar poate fi și periculos

          - cal: iute,puternic,mobil

          - porc: lacom,inteligent,se bălăcește în noroi

          - vultur: privire ageră,libertate,vede departe

          - bufniță: misterioasă,tăcută,cu puteri paranormale

          - pește: alunecos,trăiește în ape limpezi

  • Visele avertisment ne atrag atenția asupra unor lucruri despre care știm că trebuie făcute,dar le tot amânăm.De multe ori cărăm un bagaj emoțional inutil de care ne încăpățânăm să scăpăm,de exemplu incendiul care arată un sentiment puternic de furie.

  • Moartea din vis reprezintă moartea psihologică,moartea unor vechi sisteme de credință sau a unor comportamente,sfârșitul unui ciclu,începutul unei vieți noi.De multe ori arată că opunem rezistență schimbării,teama de necunoscut.

  • Vise repetative-sinele încearcă în mod repetat să ne trasmită un mesaj,dar rațiunea nu reacționează așa cum trebuie.Visul se va repeta până vom face schimbarea care este necesară.

  • Vise de natură sexuală- psihicul care visează nu se simte inhibat de niciun fel de cenzură morală,nu există reguli și valori pe care trebuie să le respectăm.Este foarte important spațiul în care are loc visul,dacă este un loc sigur înseamnă că îți accepți sexualitatea,într-un spațiu public,primejdios te simți expus,există un sentiment de anxietate sexuală;o ambianță austeră sugerează reprimare;hotelurile,aeroporturile prezintă un sentiment trecător,impersonal

        Interpretarea viselor reprezintă un proces complex,nefiind de-ajuns interpretarea unui singur simbol,este nevoie de integrarea tuturor simbolurilor,emoțiilor,a experienței de viață și a personalității în acest cadru pentru a beneficia de o înțelegere optimă a mesajului transmis de inconștient.

Psiholog  Brasov - Maria Iacob(Lili)

Termeni și condiții: Folosirea oricărui text,imagine,material,fișier sau obiect de construcție din acest site in alte scopuri decât cele necomerciale si cele specificate in site fără acordul scris al psihologului Maria Iacob este interzisă fiind protejate de legea dreptului de autor.

Visul,poarta spre inconștient

Visul

ARTICOLE

Emisfere cerebrale
left_right_brain-wallpaper-1600x900.jpg

Emisferele cerebrale

        De pe vremea lui Platon,oamenii au fost fascinați de funcționarea emisferelor cerebrale. De-a lungul timpului s-au făcut numeroase studii care au demonstrat diferențele anatomice și funcționale dintre cele două emisfere.Anatomic,emisferele cerebrale se află în conexiune prin mai multe fascicule de fibre nervoase.Comportamentul conștient integrat este rezultatul schimburilor permanente de informații senzoriale și cognitive dintre cele două emisfere cerebrale,schimb ce se efectuează prin intermediul corpului calos. Studiul clinic al   comportamentului pacienților cu leziuni cerebrale a reprezentat,de-a lungul timpului,una din căile de acces în cunoașterea creierului uman,astfel, în anii 60',datorită cercetărilor dr. Roger Walcott Sperry,laureat al Premiului Nobel în 1981,asupra pacienților cu  cumisurotomie (secționarea creierului anterior,operație chirurgicală folosită în tratarea epilepsiei,prin care se separă emisferele cerebrale) s-a putut avansa rapid în cunoașterea organizării creierului,a specializării celor două emisfere cerebrale,în special a funcțiilor lor.

        Emisfera stângă este responsabilă de ceea ce spunem,iar cea dreaptă de modul în care spunem.Persoanele cu o dominantă dreaptă sunt vizuale,iar cele cu dominanta stangă sunt auditive. Emisfera stângă se referă la limbaj,cuvânt,aspectul lingvistic al limbajului scris, calculul logic,cifre,raționament,capacitate de analiză si abstractizare,grijă de a proceda metodic. Este a arta de a structura fraze și a face planuri. Preferința pentru detalii și nu pentru ansamblul, prezentarea logică a faptelor,relații de la cauză la efect,sunt aspecte caracteristice emisferei stângi. Trăsătura specifică pentru această emsferă este abordarea rațională. Persoanele care au emisfera stângă mai dezvoltată se ocupă mai puțin de context. Au grijă să găsească cauze și explicații pentru orice.Pentru ele inexplicabilul este o slăbiciune. Ele procedează metodic,nu trec la etapa următoare până nu au epuizat-o pe cea anterioară.

        Emisfera dreaptă este universul gândirii fără limbaj,al înțelegerii nonverbale,al recunoașterii formelor și percepției spațiale. Aceasta dă tonul intonației vocii,privește stilul de manifestare a unei persoane.Este apreciată ca fiind locul ritmului,al muzicii,imaginii și imaginației. Informațiile abordate de emisfera dreaptă se referă la culori,analogii,structuri,scheme și figuri. Reprezintă universul visului,imaginației,al culorii,al vederii în relief. Sarcina ei este să sintetizeze și să exprime experiența noastră într-o imagine.Modalitățile ei de exprimare sunt nonverbale,modul de funcționare se bazează pe asocieri.Imaginația și intuiția sunt funcțiile ei dominante,fapt pentru care este socotită sediul competenței artistice și muzicale. Emisfera dreaptă are ca trăsături specifice gândirea video-spațială și capacitatea de a vedea abstract. Abordarea este intuitivă(opusă celei raționale),procedează prin asocieri de idei,prin abordarea interactivă,face sinteza relațiilor între obiecte pentru a reconstitui informațiile într-un tot unitar. Judecă lucrurile independent de contextul istoric,geografic,economic,sociologic,etc.,nimic nu poate fi izolat. Abordarea apare puțin dezordonată și nu îți dai seama unde vrea să ajungă.

        Cercetările laborioase ale lui R. Sperry au scos în evidență pregnant specializarea emisferelor cerebrale. Astfel emisfera stângă e specializată în gândirea abstractă,elaborări teoretice,gândirea analitică,rațională,pe când emisfera dreaptă este specializată în motricitate,imagistică,gândire figurată și reacții emoționale.

        Această scurtă introducere ne aduce câteva informații despre emisferele cerebrale,ajutându-ne să facem un mic salt în lumea hipnozei ericksoniene unde emisfera dominantă e utilizată frecvent în intervențiile terapeutice. Stabilirea raportului de rezonanță empatică,distragerea atenției și utilizarea emisferei dominante ne ajută să inducem o stare modificată de conștiință numită transă pentru a reuși să accesăm emisfera nondominantă. Este nevoie să venim în întâmpinarea modelului despre lume al clientului,să rezonăm empatic cu acest model pentru a-l putea redirecționa apoi într-un nou teritoriu. Orice încercare de a-l forța pe client să accepte ceva nou sau să renege convingerile nutrite până atunci deschide posibilitatea rezistenței,deoarece clientul este confruntat cu un element conflictual. De cele mai multe ori,o strategie infailibilă este să ne punem de acord cu persoana în cauză astfel încât ea să opteze invariabil pentru varianta opusă.

        Stabilirea raportului de rezonanță empatică reprezintă așadar un aspect al strategiei ericksoniene generale de accesare a emisferei dominante pentru a induce starea de transă.După ce se închide feedback-ul lui empatic,demarează restul strategiei de ansamblu privind accesarea emisferei dominante. Acest proces este descris de Erickson după cum urmează: "Hipnoza profundă este acel nivel...care permite subiectului să acționeze optim și direct în planul inconștientului,fără interferența minții conștiente."

        Pentru a putea ajunge în planul inconștient este necesar să distragem atenția,să dăm de lucru minții conștiente. Psihoterapeutul se confruntă cu sarcina de a-și susține clientul pentru ca acesta să poată avea acces la emisfera nondominantă(inconștientul).Una dintre tehnicile cele mai directe și mai eficiente de accesare a emisferei nondominante constă în a-l determina pe client să-și formeze imagini vizuale în minte. Impunându-i clientului o sarcină care presupune o anumită capacitate de vizualizare ,hipnotizatorul facilitează transferul controlului de la emisfera dominantă către cea nondominantă.

        Cercetările arată că la femei corpul calos asigură o interconexiune mai bună între cele două emisfere,astfel că ele au acces la ambele emisfere,asimetria cerebrală nefiind atât de pregnantă ca în cazul bărbaților a căror emisfere sunt bine definite. Viața emoțională a femeii este mai intensă și mai bogată decât cea a bărbatului,ceea ce ar determina o vulnerabilitate mai mare a femeii,favorizând nu doar modificări fiziologice,dar și patologice.

        Modelele sociale privind sex-rolul individului în societate,accentuează atitudinea feminină prin emotivitate,sensibilitate,empatie și este legată de emisfera dreaptă,în timp ce atitudinea masculină se caracterizează prin independență,fermitate,forță,rațiune,toate acestea asociindu-se cu emisfera stângă.

        Emisfera cerebrală stângă a fost accesibilă cercetărilor deoarece are ca specializare funcțională limbajul,scrisul și cititul,care sunt,așa cum se știe,modalitățile de comunicare specific umane.Fiind "mută",emisfera dreaptă și funcțiile ei sunt mai greu de studiat și din această cauză cunoașterea acestei părți a creierului a progresat mai încet.

        Hipnoza Ericksoniană,și în primul rând Erickson însuși sunt subiecte despre care se poate vorbi la nesfârșit,dar consider că este momentul să închei,cu speranța că v-am trezit curiozitatea și dorința de a afla mai multe,despre acest subiect și de ce nu,de a experimenta acest domeniu nemaipomenit care este hipnoza ericksoniană.

Psiholog  Brasov -  Maria Iacob(Lili)

Termeni și condiții: Folosirea oricărui text,imagine,material,fișier sau obiect de construcție din acest site in alte scopuri decât cele necomerciale si cele specificate in site fără acordul scris al psihologului Maria Iacob este interzisă fiind protejate de legea dreptului de autor.

Schimbarea
Butterfly-Transformation.jpg

Schimbarea

        Schimabarea este momentul în care spui "Stop joc!" și decizi că nu te mai mulțumește rolul pe care îl joci pe marea scenă numită viață. Este atunci când gradul de suportabilitate a depășit limita maximă, când sinele nostru se răzvrătește și trăim o infinitate de stări insuportabile .Dacă am conștientiza din timp acest lucru și am face schimbarea înainte de producerea acestor stări,totul ar fi mai ușor,dar natura umană,omul în esență,are tendința de a amâna,crezând că totul se rezolvă fără efort,de la sine.

           Schimbarea nu este nici grea,nici ușoară,fiind un proces în care avem nevoie de voință,dorință și acțiune. Pentru a reuși este important să rupem tiparul comportamental care ne-a adus în acest stadiu. Pașii sunt simpli,dar este nevoie de consecvență. Primul pas este conștientizarea gândurilor care produc stările emoționale. Al doilea pas este controlul acestor gânduri,iar al treilea este resetarea minții prin autosugestii.

           Acesta este un subiect amplu pe care îl vom dezbate împreună la întâlnirile pe care le vom avea.

           Deci vă aștept pentru a lucra și a face schimbările împreună cu un minim de efort și rezultate maxime. Renunțați la apa călduță(obișnuința) și doriți-vă apa fierbinte și comfortabilă(un stil de viață nou) care vă va arăta ce înseamnă să trăiești,nu să supraviețuiești,fericiți,veseli,sănătoși și cu abundență in toate planurile.

Psiholog  Brasov -  Maria Iacob

Termeni și condiții: Folosirea oricărui text,imagine,material,fișier sau obiect de construcție din acest site in alte scopuri decât cele necomerciale si cele specificate in site fără acordul scris al psihologului Maria Iacob este interzisă fiind protejate de legea dreptului de autor.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Pentru programări
Tel: 0722440263
Email: lyly.iacob@yahoo.com

Success! Message received.

 

bottom of page